HAC

HAC

Hac, sözlükte yönelmek, ziyaret etmek anlamına gelir.

Dini bir terim olarak ise hac; yılın belli günlerinde (Kameri aylardan Zilhicce ayında) ihrama girilerek Arafat’ta ayakta durmak ve Kabe’yi tavaf etmektir.

Bu kutsal yerleri ziyaret eden kişilere ise hacı denir.

Hac çeşitleri nelerdir?

İfrad, kıran, temettü olmak üzere üç çeşit hac ibadeti vardır.

İfrad haccı; Umre olmaksızın yapılan hac olarak tanımlanabilir. İfrad haccı yapacak olan hacı adayı ihrama girme aşamasında yalnızca hacca niyet eder ve sırası ile hac görevlerini yerine getirmeye başlar. İfrad haccı yapanlar için kurban kesmek vacip olmamaktadır.

İfrad haccını yapan kimselere ‘müfrid hacı’ denilir.

Kıran haccı; Umre ile hac aynı anda yerine getirilir. Kuran haccı yapacak olan hacı adı ihrama girme aşamasında hem umre hem de hac için aynı anda niyet eder. Özellikle umrenin edaları yerine getirilir. Ancak bittiğinde ihramdan çıkmaz. Biter bitmez de ihramlı olarak hac edaları getirilmeye başlanır. Kıran haccı yapan hacı adayları için ifrad hacı yapanlardan farklı olarak kurban kesmek vaciptir.

Kıran haccı yapan hacılara ‘karin hacı’ denilir.

Temettu haccı; Temettu haccının, kıran haccından en büyük farklarından biri umre ve hac görevlerinin ayrı ayrı ihrama girilerek yerine getirilmesidir. Hacı adayı ilk önce umre için ihrama girer ve umre vazifelerini yerine getirir. Umre vazifelerinin yerine getirilmesinin ardından ihramdan çıkılır. Sonra ise hac vazifesini yerine getirmek üzere yeniden ihrama girer ve hac vazifelerini tamamlar. Bu açıdan da kıran haccından ayrılır. Kıran haccında olduğu gibi temettü haccında da kurban kesmek vaciptir.

Temettu haccı yapan hacılara ‘ mütemetti hacı’ denilir.

Hac kimlere farzdır?

Gücü yeten ve sağlıklı olan Müslümanların hayatında bir defa hacca gitmesi farzdır. Bir kimseye haccın farz olabilmesi için aşağıdaki şartlarının bulunması gerekiyor;

  • Hür, ergen, akıllı olması,
  • Yeterli vaktinin bulunması,
  • Hacca gidip dönene kadar ailesinin geçimini sağlaması,
  • Gerekli masrafları karşılayacak kadar maddi durumunun yerinde olması,
  • Sağlığının yerinde olması,
  • Yol güvenliğinin bulunması.

Haccın farzları nelerdir?

  • Hac öncesi ihrama girilmesi,
  • Arafat’ta vakfeye durulması,
  • Kabe’nin tavaf edilmesi,

Haccın önemi nedir?

Hac, yüz binlerce Müslümanın bir araya gelmesine vesile olan bir ibadettir. Bu yönüyle hac, mahşer gününe benzer. Kendini bu muhteşem kalabalığın içinde bulan insan, Allah’ın huzurunda toplanacağı günü (mahşer) hatırlar. Bu duygu ve düşüncelerle o gün verilecek hesabı düşünür. Böylece daha bu dünyada iken kendini hesaba çekme fırsatı yakalamış olur. Hayatını gözden geçirir, eksiklik ve hataları varsa onları düzeltme ve tamamlama imkanı elde eder.

Allah’a, verdiği nimetler için şükrederek günahlarından tövbe eder. Peygamberimizin (as) de buyurduğu gibi anasından doğduğu gün gibi tertemiz olur.

Haccın diğer ibadetlerden farklı olarak bir de uluslararası yönü ve faydası bulunur. Çünkü hac yapmaya dünyanın dört bir yanından Müslümanlar gelirler. Hac için Mekke’ye gelen bir Müslüman diğer ülkelerdeki farklı kültürlerden Müslümanlarla tanışır, onları tanır, düşünce ufkunu genişletir.

İslam dininin kardeşliğe verdiği önemi bir kez daha ve somut şekilde kavrar, birlik-beraberlik duygusunu daha kuvvetli hisseder.

Irkı, rengi, cinsiyeti, dili, toplumsal konumu ve yaşı birbirinden farklı insanların bir araya gelip kaynaştığı hac ibatesi sırasında insanların eşitlik ve adalet duyguları gelişir, güçlenir. Hacca giden bir Müslüman; mevkii, makam, servet gibi maddi ve dünyaya ait değerlerin önemsizliğini kavrar, bunlarla övünmekten kaçınır.

Hacda zengin-fakir, kadın-erkek, yaşlı-genç herkes eşit hareket eder, aynı zorluklarla karşılaşır. Bu durum dayanışma ve yardımlaşma duygularının artmasına ve kardeşlik ruhunun gelişmesine yardımcı olur. Böylece, hacca giden insanlar diğer insanların haklarına saygı gösterme, kinci davranışlardan kaçınma gibi olumlu özelliklerini geliştirme imkanına kavuşur.

Sıkça Sorulan Sorular

Seçeceğiniz otel ve oda tercihine göre hac programı değişkenlik göstermekle birlikte kısa dönem hac 15 gün, uzun dönem hac 45 gün sürmektedir.

Diyanet İşleri Başkanlığı hac bedelini (oda tercihli) kişi başı en düşük 15 bin, en yüksek 21 bin riyal olarak belirlemiştir. Otel tercihinde bulunanlar için bu rakam değişkenlik gösterebilir. Ancak kesin fiyat Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Suudi Arabistan yetkilileriyle yapacağı görüşmelerin ardından netleşecektir.

Diyanet İşleri Başkanlığı web sitesinden ya da kayıt yaptırdığınız ilin müftülüğünden alabilirsiniz.

Ödemeler Diyanet İşleri Başkanlığı’na yapılacaktır.

Pasaportunuzu alırken mutlaka çıkış yapacağınız günden başlamak üzere en az 180 gün geçerli olması gerekiyor. Daha az günün olması halinde çıkışınıza izin verilmeyecektir. Hac kurasına göre gideceğiniz zamanlar belirleneceği için pasaportunuzun geçerlilik süresi en az bir yıl olmalıdır.

18 yaş ve üzeri erkekler ile 45 yaş üzeri kadınlar için; pasaport, 2 adet arka fonu beyaz vesikalık ya da biyometrik fotoğraf gerekiyor. 18 yaş altı erkekler ve 45 yaş altı kadınlar için; beraberinde mahrem olarak gidecek gidecek 18 yaşından büyük erkek mahremi ile birinci dereceden akraba (baba, eş, dayı, amca, oğul, kayınpeder, erkek torun, damat, erkek yeğen, erkek kardeş, dede) olduğunu gösteren vukuatlı nüfus cüzdanı örneği yeterlidir.

Oda kriterleri Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirlenmektedir. Buna göre; Oda tercihli hac tipi; Mekke-i Mükerreme’de Mescid-i Harama en fazla 7 kilometre Medine-i Münevvere’de ise Merkeziye’de veya Mescid-i Nebevi’ye en fazla 700 metre mesafede yer alan binalarda, Otel 1 hac tipi; Mekke-i Mükerreme’de Mescid-i Haram’a en fazla 500 metre mesafede, Medine-i Münevvere’de ise Merkeziye’de, Otel 2 hac tipi; Mekke-i Mükerreme’de Mescid-i Haram’a en fazla 1000 metre mesafede, Medine-i Münevvere’de ise Merkeziye’de, yer alan otellerde kalabilirsiniz.

Oda tercihli hac tipi; isteğe göre iki, üç ya da dört kişilik odalarda, Oda 1 hac tipi; iki kişilik odalarda, Oda 2 hac tipi; iki ve üç kişilik odalarda Konaklama yapılıyor. İsteğe göre eş ya da diğer arkadaş / akrabayla oda seçimi yapılabiliyor. Ancak aynı odada kalacak kişilerin aynı hac tipini seçmesi ve mahremiyet açısından sakıncalı bir durum olmaması gerekiyor.

Evet gerekiyor. Önceki yıllara ait kayıtları yenileyen bir sistem bulunmuyor. E-devlet üzerinden yenilenmesi gerekiyor.

Hac ile ilgili başvuruların tamamı kura usulüyle belirlendiği için buna kesin cevap verilmesi mümkün değil. Ancak her geçen yıl kura torbasındaki başvuru sayısı arttığı için geçmişte kayıt olanların kendisinden sonra kayıt olanlara göre daha fazla şansı oluyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın belirlediği programa göre en kısa süreli hac programı 13-18 gün sürmektedir. Buna uygun paketimizi tercih edebilirsiniz.

Hac ve umre sırasında yaşanabilecek olası sağlık problemlerine müdahale edebilmek için doktor ve sağlık ekibi Türkiye’den gelecektir. (Tercih eden misafirler Suudi Arabistan’da ihtiyaç duyduğu sağlık hizmetini ücretsiz olarak alabilir.)

Torlak Turizm, sadece Diyanet İşleri Başkanlığı hac kurasında kurası çıkan hacı adaylarına hizmet vermektedir.

Kuradan önce vefat eden kimseye hac kurası çıksa bile kurası iptal edilir, yerine bir başkası hak iddia edemez. Ancak vefat kuradan sonra gerçekleşmişse ve hac kurası çıkmışsa vefat eden kişinin varislerinden birisi diğer varislerinin tamamının noterden bu konuda muvafakatname vermeleri koşuluyla vefat ede kişinin yerine hacca gidebilir.

Hac kurası çıkmış birisi, yaşlılıktan, hastalıktan dolayı hacca gidemeyeceğine dair bir hastaneden heyet raporu alması ve noterden ‘Şu kişiyi yerime vekil olarak hacca gönderiyorum’ ibaresi bulunan bir vekaletname vermesi halinde akrabası olup-olmadığına bakılmaksızın istediği kişiyi yerine vekil olarak hacca gönderebilir. Vekil olarak giden kişinin önceden hacca gitmiş olması ya da kuraya katılıp kurası çıkmamış biri olması bu durumu etkilemez. Vekil gittikten sonra vekil gönderen kişi hacca gitmiş gibi sayılır ve bir daha kuraya giremez. Sadece vekil gidecek kişinin TC vatandaşı ve mahrem sıkıntısının olmaması gerekiyor.

Hac Normal Konaklama

2025 Kontenjanımız Açıldı.

Uzun Program 

Kısa Program 

Takribi Gidiş: 


10 – 25 Mayıs 2025

Tahmini Süre: 


25 – 35 Gün Arası

Takribi Gidiş: 


28 – 31 Mayıs 2025

Geçen Süre: 


13 – 17  Gün Arası

Mekke Otel: 


Servisli Otel – Mescid-i Haram’a 3 – 5 km. mesafedeki standart/normal otellerde konaklama yapılacaktır.

Medine Otel: 


Otelimiz (400m.) mesafedeki otellerde konaklama yapılacaktır.

Luks 2 kisilik - toprak turizim #1

2 Kişilik Oda

28.500 SAR

Luks 3 kisilik - toprak turizim #1

3 Kişilik Oda

26.500 SAR

Luks 4 kisilik - toprak turizim #1

4 Kişilik Oda

24.500 SAR

×